Hvordan er det å være makeupartist!?

Hei fininger og god mandag! 

I dag tenkte jeg å snakke litt om et av de mest stilte spørsmålene jeg får- nemlig hvordan det er å være makeupartist.
Hva skal til, hvordan blir man det? Hva slags jobber gjør man? Hvilke priser tar man? Hvor kjøper man sminken? 

Hva skal til, hvordan blir man Makeupartist?

En ting som bare må avklares med en gang og det er de som ønsker å bli makeupartist fordi de tror det handler om at de skal sminke seg selv så fint hele tiden. De av dere som tenker slik- det er mye bedre å ta billigere kurs som gjelder for akkurat dette, for eksempel kan du booke deg en makeupartist til å ha et personlig kurs med deg. Som makeupartist bruker du egentlig minimalt med tid til å sminke deg selv, fordi du er for opptatt med å sminke alle andre! 
Dessuten er det å utdanne seg til MUA veldig dyrt, krevende og ikke “noe man bare gjør”!  

Makeupartist er desverre ikke en beskyttet tittel, så hvem som helst kan kalle seg det, mange tar enkle sminkekurs og kaller seg deretter makeupartist…
Skal du gjøre det “skikkelig” kan du ta skole på ett år hvor du lærer deg alt grunnleggende innen faget, hvor du får teater, film, tv, spfx, beauty, foto, show osv med i pakken- fordelt på ett helt skoleår. Der fins også flere varianter på et halvt år, og så har du også de skolene hvor du kun lærer beauty faget, da blir så en Visagist eller Beauty Makeupartist.

Min utdannelse tok jeg på Art Complexion Makeupskole i Oslo- du kan lese mer om det her

Her er en av de tidligere lærerne mine, Trude og jeg en av mange flinke makeupartister for Trinny & Susannah oppdrag Norge

Både imens du går skole og etter skolegang, er det lurt å bli med på oppdrag, gjerne som assistent for en makepartist eller stylist, og knytte kontakter med studenter på bl.a. fotograf, stylist og design skoler. Her er det store muligheter for å bli med på et team og knytte viktige kontakter for fremtidige betalte oppdrag. Man lærer også utrolig mye på å gjøre slike jobber, så det er bare å hoppe i det!

Du må også beregne deg på å jobbe mye gratis, hvor lærdom og bilder til portfolio er betaling- dette er en del av nettverksbyggingen din. Men du skal ikke alltid jobbe gratis, og blir du booket til å gjøre jobber for en aktør igjen og igjen, så pass på at du får det du fortjener etterhvert! 

Skal du lykkes som makeupartist må du brenne for faget, jobbe hardt, stå på, være frempå, vite hvilken retning du vil gå og forså at dette ikke er en 8-16 jobb! 😉

Hva slags jobber gjør man?

Dette er veldig forskjellig i forhold til hvilken retning man velger og ønsker å gå for. For å “break it down” litt, fins det forskjellige kategorier man gjerne holder seg til:
Beauty – i denne kategorien jobber man typisk med bruder, fotoshoots, for magasin og/eller i parfymeri og frisør/skjønnhetssalonger.
Teater/Scene/Film – her er det å jobbe med teater sminke, på for eksempel DNS, eller operaen- her kreves det ofte at man også har frisørutdanning, kan jobbe med parykkmakeri og spesialeffekter.
Film/TV – dette er de som står bak kulissene på nrk, tv2 og sminker programledere, nyhetsankere og skuespillere. Her kreves det også ofte utdanning innen frisør. Til film er det en stor fordel med spfx i tillegg. Det er såklart forskjellig fra produksjoner og om det er storfilm eller mindre produksjoner, men jo mer erfaring du har innen alle områder jo større sjans er det for å jobbe med dette. 

Det går helt fint å være en som jobber med alle de forskjellige retningene, eller så kan man velge å spesialisere seg innen en eller to grener.
Her kommer det med å bli med på oppdrag under studietiden inn som en viktig del av prosessen, for da får du mulighet til å bli med å se hvordan det gjøres, lære fra de beste i bransjen og finne ut hva som er passende for deg å jobbe med!

Priser

Dette er den vanskelige biten, det man skal huske på er at du har betalt ganske mye for denne utdannelsen, du kjøper inn produkter som du tar med deg for å kunne jobbe. Du bruker x antall timer på å forberede deg til et oppdrag, i tillegg bruker du x antall timer på selve oppdraget og deretter x antall timer i etterarbeid, med å rengjøre kittet og alle kostene dine. 

Dette er kanskje den mest undervurderte biten med det å være makeupartist, og folk som vil at du skal jobbe for de, tenker ofte KUN på de timene du skal stå på selve oppdraget og glemmer alt arbeidet du har før og etter!
“Det skal jo bare være litt sminke på” er en kjent replikk.. Men uansett hvor lite sminke du skal legge, skal du ha rett lønn for jobben! 
Du skal skatte og betale moms for dette, du skal dekke utgiftene dine OG du skal ha noe å leve av etterpå. Du gjør det ikke for gøy, du gjør det for ditt levebrød! 

Hvis du vil se hvordan jeg har lagt meg i pris kan du sjekke prislisten min her – dette er prisen eksklusiv moms.

Kjøp av produkter

“Hvor kjøper man sminken og hvilke sminke er bra å bruke?” Blir jeg ofte spurt om. Dette varierer også selvsagt fra hvilken retning du skal jobbe innen, men også hva slags personlige preferanser man har. Jeg har bygget mitt kit opp fra mine preferanser om dyretesting, hvor jeg kun ønsker å jobbe med Cruilty Free produkter. Jeg jobber stort sett bare med beauty og har derfor kjøpt mine produkter fra forskjellige makeupmerker som jeg liker og som jeg har erfart fungerer fint til foto, show, bruder og personlig kursing bl.a.

Der fins også en butikk i Oslo som heter Visage, her kan man handle alt fra a til å innen makeup, både beauty, spfx og teater. Så endel av produktene mine er også herfra.


Merkene jeg jobber mest med er The Body Shop, Urban Decay, Makeup Mekka, DMKC og NYX. 

Hvordan er det å være makeupartist?

Så hvordan er det da å jobbe som makeupartist? 
Det er innmari hardt arbeid og ufattelig gøy! Jeg ELSKER jobben min og er utrolig glad for å ha funnet min kategori som jeg ønsker å jobbe med. 
Som nevnt et det stort sett beauty jeg gjør- men jeg kan også gjøre litt innen enkel spfx og teater (sjekk Halloween makeupene jeg gjorde i fjor her)
Jeg jobber for The Body Shop og har det som min hverdags jobb, så driver jeg bloggen og Freelancejobbing utenom. For meg passer det ikke å kun jobbe freelance og leve kun av det, det å finne ut av hva som funker for deg tidlig, er lurt så du ikke går på en smell økonomisk! 

Min arbeidsuke er stort sett satt opp til noen faste dager i uken på jobb hos The Body Shop og da jobber jeg når som helst i åpningstidene til butikken. Når jeg da gjør freelance jobber, være seg en brud, et personlig makeupkurs, fotoshoot eller som de siste ukene har bestått mye av,- show, da jobber jeg ofte i helgene, både lørdager og søndager, i de timene som jobben tar og det er ofte ganske mange timer! Bloggingen gjør jeg innimellom alt dette når jeg ser at jeg har tid og ofte har jeg med meg kamera på jobb for å kunne dokumentere det jeg driver med, slik at jeg kan lage sånne innlegg som dette til dere 🙂

SAMSUNG CSC

På show starter man mange timer før showet for å rekke gjennom alle modeller, for de skal ha både håret gjort, sminken gjort, prøving av klær og generalprøver, alt dette tar masse tid, selv om showet kun varer i fra noen få min til et par timer.
underveis på et show, må du passe på for det skal gjerne fylles på med leppestift, pudder og lipgloss om modellene skal gå flere ganger og med flere shift. 

På fotoshoot, da kan dagen begynne når som helst på dagen, det kommer an på om man skal stå i stuido eller ut på location. En består også av mange timer, hvor du først legger looken som skal være og så jobber med touch ups iløpet av shooten. Eller om det skal gjøres flere looks underveis er det gjerne av og på med ny sminke. Er man på location kan man ofte være nødt å sminke ute, da er det greit å ha med en krakk eller noe som modellen kan sitte på når du sminker så du ikke får helt på bærtur arbeidsstilling! 

Bruder og kurs er det jo oftest opp til når det passer for kunden, så her tilpasser jeg meg til det kunden vil. Da kommer jeg som oftes hjem til kunden, men kurs kan jeg også holde her hjemme. 
Til bryllup- noe som er en enormt stor ære for meg å ta del i, er det viktig å huske på at dette skal foreviges, dette er mest sannsynlig en av de største dagene i dette menneskets liv, og da skal alt være perfekt! Så her kreves det at du vet hva du gjør på når det kommer til sminken og at du lytter til hva bruden vil ha! 

Personlige makeupkurs er nettopp hva tittelen sier, et kurs, tilpasset kunden, hvor jeg lærer fra meg hvordan kunden kan sminke seg selv. 
Her tar jeg med litt basic hudpleie og deretter hvilken sminke som passer, teknikker, makeupbørster, farger osv.

Dette er bare kjempe kjempegøy og jeg brenner virkelig for denne jobben og for det å lære bort det jeg selv lærer. Og så er det en ting som er viktig å vite og huske på- du blir ALDRI utlært i dette faget! Det er alltid noe nytt å lære seg, og det gjelder virkelig ikke å være høy på seg sjøl og tro at du er best i verden. Selvtillitt er viktig og bra, men ha respekt for dine kollegaer og ta til deg lærdom og inspirasjon fra andre- det er så utrolig viktig!

Ah, ja.. jeg kan jo mase på i en evighet om dette, men håper dere har fått et lite innblikk i hvordan dette yrket er! Jeg kan jo ikke si så mye om hvordan det er å jobbe i film og teater, når jeg ikke har jobbet så mye med det, men jeg har flere kollegaer i de feltene, så om du lurer på noe mer innen dette er det bare å spørre, så skal jeg bringe spørsmålene videre 🙂

Håper dere likte innlegget- nå skal jeg fly ut av dørene og komme meg på jobb!
Husk å følge meg på snapchat hvis du vil få med deg hva som skjer, når det skjer og masse annet randomness fra livet mitt, både jobb og privat!
Snakkes senere <3 Veldig gla i dere!

*Følg meg gjerne på YoutubeSnapFacebook og Instagram*

 

  1. Så gøy at du skrev dette innlegget! Jeg har alltid drømt om å bli makeupartist og nå har jeg bare enda mer lyst! Spennende å lese og det er så viktig å få frem det at det ligger mye mer bak enn å “bare gjøre sminken”. Tusen takk for et spennende innlegg 🙂

  2. Maria Jansen: Så spennende! Håper du følger drømmen din og spør meg gjerne om det er noe du lurer på!
   Kjekt at du likte innlegget <3 =)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg