RESPEKT FOR FAGET!

God kveld mine venner 💚

Har dere en bra uke sålangt? Jeg har akkurat landet i sofaen, etter jobb og middag, så nå får jeg endelig skrevet ferdig dette innlegget jeg snakket om i forrige post. 

Nå kommer jeg nok garantert til å tråkke på noen tær, men jeg føler egentlig at både mine og flere av mine kollegers tær har blitt tråkket på allerede, så jeg føler for å heve stemmen og si ifra, for jeg syns faktisk ikke dette er greit! 

For å ta et par eksempel som kanskje flere kan relatere seg til så dere skjønner hvor jeg vil hen:
Om du skal begynne å trene og går inn for å hyre en personlig trener eller om du skal pusse opp i huset ditt og skal hyre inn folk til å gjøre arbeid du ikke selv kan gjøre, vil du ikke at den du hyrer inn, faktisk skal ha den kompetansen du betaler for? Spesielt når man besøker en profesjonell brudesalong?

Det er nemlig dette som plager meg, folk som utfører arbeid og tar betalt for arbeid -som de egentlig ikke kan. 

Jeg er som dere vet utdannet makeupartist, det er ikke en beskyttet tittel og hvem som helst kan i prinsipp kalle seg makeupartist.
Frisør derimot er mer beskyttet- du må ha fagbrev for å jobbe og selv om man kan kalle seg hva man vil, så får man neppe jobb som frisør i en anerkjent salong uten kompetansen som følger et fagbrev.
Utenom makeupartist utdannelsen har jeg også delvis fullført frisørutdannelse.
Fordi jeg ble syk under utdanningen, måtte jeg avbryte etter å ha fullført 3 av 4 år – derfor kaller jeg ikke meg selv for frisør. 
Men for at jeg kan drive med deler av frisørfaget sammen med arbeidet jeg gjør som freelance makeupartist, har jeg tatt flere kurs innen hårstyling og det var også en del av pensum i den ettårige utdannelsen på makeupartist skolen. Likevel, fordi jeg har ekstremt stor respekt for faget, utdanning og arbeidstittel, kaller jeg meg ikke frisør selv om jeg har holdt på med det i 10 år, jeg kaller det erfaring og begrenser mine tjenester til det jeg faktisk kan. 

Når en kunde booker meg til å gjøre en jobb, og om det blir ytret ønske for hårstyling, sørger jeg for at jeg kun påtar meg arbeid som går innenfor min kompetanse. Hvis kunden ønsker noe mer enn det jeg er faglig kompetent til å gjøre- så hyrer jeg med meg noen som kan gjøre denne jobben.

Det handler om respekt ovenfor faget og ikke minst ovenfor kunden! Denne respekten, er det desverre ikke alle som har.
Tydligvis..
Og helt ærlig, gjør det meg ganske forbanna! 

Nå er den store bryllups sesongen i gang og tilbudene om hvor og hvordan man kan få ordnet seg og sine til den store dagen er mer utbredt nå enn før.
Mange hyrer inn både meg og mine kolleger til å komme hjem til seg for styling på den store dagen, andre går til frisørsalonger eller skjønnhetssalonger og får alt ordnet der. 
Dette kommer til å bli en av de viktigste og største dagene i livet til denne personen, så det å få lov å gjøre en brudestyling er for meg en stor ære og dette er en jobb jeg føler det er ekstremt viktig å gjøre sitt beste arbeid på.

Iløpet av de årene jeg har jobbet freelance, har jeg hørt om alt for mange tilfeller av dårlige opplevelser utført i enkelte salonger. 
Der de har vært på en prøvetime og blitt sminket med billige produkter som ikke holder stand til en slik type makeup, slik at makeupen verken holdt på huden etterpå eller passet til vedkommende. Heldigvis for noen tilfeller, har dette vært en prøvetime, for da kunne de velge annerledes til selve dagen.
Men det er ikke alle steder man får prøvetime på makeupen, og der står man da, med en fantastisk nydelig frisyre og en makeup som ikke står til i det hele tatt. Resultatet har da vært at bruden vasker av seg sminken og gjør den selv istedet, når man egentlig har betalt for at noen andre skal gjøre dette for seg.
DET er helt krise! 

Det er en grunn til at man går på skole i 5-10 måneder for å lære om hvordan man legger makeup. På samme måte som man går på skole og i lære for å bli frisør. Det tar tid og øvelse å mestre disse yrkene.

Det fins ingen fasit på hvordan dette gjøres, men det finnes retningslinjer, teknikker og ikke minst produkter- egnet for nettopp denne type makeup og dette lærer man om på skole og/eller kurs. 
Vi blir aldri utlært i dette yrket og kan alltid lære nye ting, så jeg sier ikke at bare ved å ha tatt en makeupartist utdannelse, så kan du alt i verden og ingen kan røre deg! Jeg sier heller ikke at du ikke kan være kompetent i det hele tatt uten å ha gått på skole- men noe form for kunnskap bør du sitte på før du tar på deg dem viktige jobben som er ved å sminke en brud.

Makeupen skal sitte hele dagen, den skal tåle gledestårer, kyss og klemmer. Ikke minst skal den skal bli tatt bilde av og foreviges i album og bli til minner for resten av livet. Da er det viktig at makeupen er perfekt og passer til bruden på alle måter.

Poenget mitt er at det er en ukultur blant enkelte salonger der man VET at man faktisk ikke har kompetanse til å gjøre denne jobben, men gjør det likevel, fordi man vil tjene mer penger og lar det gå utover kunden..

Løsningen på denne ukulturen er faktisk ganske enkel- nemlig å skaffe seg kunnskap! 
Salonger kan helt fint hyre inn en makeupartist, enten til å jobbe side om side under en brudestyling, eller til å kurse de som jobber i salong til hvordan man legger brudemakeup. Vinn-vinn-vinn situasjon, spør du meg!
Men det handler kanskje litt om stolthet, at man ikke vil innrømme at man ikke er så god på en ting.. 

Bare for å ha det sagt, før noen går hen og blir krenkefjes (som Raa og Osnes så fint kaller det) Jeg sier ikke ALLE salonger, jeg sier noen salonger. For det fins salonger av ypperste kvalitet i alle felt, også på makeup.

Så til dere i salong; Jeg lurer bare på om dere ikke heller har lyst til å kunne gjøre en jobb med større trygghet og kompetanse, fordi det har blitt investert i å ta litt videre kurs/utdanning?

Og til dere som kunder; Ville du som kunde latt deg bli sminket til ditt bryllup av en som egentlig ikke visste hva den gjorde på OG ikke minst betalt ganske mye penger for dette?! 

Hva syns dere?

Klem C

9 kommentarer
  1. Charlotte!! AMEN!! Kunne ikke sagt meg mer enig i det du skriver! Og ikke bare dette med salonger, det som også bekymrer meg er alle selverklærte “makeup-guruer” som kun lærer gjennom “youtube” og ofte kanskje av andre som ikke vet hva de gjør, for å så ta seg videre betalt som “makeupartist”…. Jeg sier ikke at det ikke finnes mennesker der ute som er utrolig dyktige selv om de er selvlærte, men, dette ødelegger ofte en del av bransjens rykte, både når det kommer til feilinformasjon, rett betaling for tjenester og kvalitet i arbeidet, men som du sier er ikke dette en beskyttet tittel og dermed kan jo hvem som helst i bunn og grunn ta på seg oppdrag som “makeupartist”…. Stor Klem Charlene 🙂

  2. Endelig noen som sier det de mener om dette 😀
   Og jeg kunne ikke vært mer enig! Er selv utdannet og har hørt så mye historier! Vi som jobber i denne bransjen burde stå sammen om dette!
   Det burde egentlig vært strengere regler på hva man kan kalle seg eller ikke 🙂

  3. først og fremst så er jeg ganske enig med deg. Men det med frisør og beskyttet tittel er bare tull, frisør er absolutt ingen beskyttet tittel, hvem som helst kan åpne en salong og kalle seg frisør. det eneste de ikke kan er og ha lærling under oppfølging, det MÅ en med svennebrev ha. Ellers kan hvem som helst kalle seg frisør,desverre. etter 5 salongen som har åpnet i byen her hvor ingen har svennebrev så er det desverre sånn det er… like ubeskyttet tittel som MU. men desverre thats life, får ikke gjort noe med det desverre..

  4. Flott innlegg. Men frisør er dessverre ikke en beskyttet tittel og for å bli frisør med svennebrev er det 4 år utdanning ikke 3 år. Enten er det 2 år på videregående og 2 år lærling i bedrift eller 6 måneder på privatskole og 3,5 år i bedrift. Eller 4 år som praksis kandidat

  5. Stemmer det du sier, problemet er at man får kanskje et kort kurs på frisørskolen der man lærer makeup og når man jobber i salong så forventes det at man skal legge brudemakeup, selv om erfaringen ligger i hårstyling! Ellers må jeg si at man lærer noe etterhvert når man har hatt endel bruder, og det holdes gjerne sminkekurs på de fleste salonger, men ofte altfor sjeldent, vet at mange frisører er litt svett når de skal utføre makeupen!

  6. Godt skrevet! Jeg er veldig glad for at jeg jobber i en salong hvor vi er helt klare på hva vi kan og ikke kan innenfor makeup! Vi presiserer alltid at vi IKKE er makeup-artister, og kun kan hjelpe til med en enkel makeup. Og vi har alltid prøvetime. Jeg hadde aldri i livet hatt samvittighet til noe annet, og synes det er veldig spesielt med de som tar på seg jobber de ikke er kvalifisert til :/
   Synes imidlertid du bør omformulere innlegget litt, for frisør er virkelig ikke en beskyttet tittel – som jeg ser flere har påpekt. Vi som er faglærte frisører opplever akkurat det samme som deg, med useriøse og/eller ufaglærte som ødelegger kunders hår, pga manglende kompetanse, og det er like frustrerende kan jeg love!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg